Como nunca he tenido máquina de fotos, confieso que casi ninguna de las fotos de este blog es mía, todas las he sacado de la güé.sábado, 16 de junio de 2012

Corsaris menorquins: laberints a la mar, IX

Xabec correu mallorquí

SORTIDA DE PORT
-Mon anam!
I al mateix moment en què el xabec queda lliure dels norais els germans Cardona es duen als morros l'escapulari amb la imatge de la verge del Toro que la seua mare else havia penjat del coll. El capità mana silenci i que tothom, sense deixar allò que està fent, escolti el primer tinent, en Puigserver, llegir les normes a bord:
Que no es pot sortir del xabec sense la permissió del capità. Que la part de qui cerqui discòrdia o renou a bord, o s'embriagui o es comporti de forma covarda, s'aplicarà al restant de l'equipatge i el delinqüent serà castigat segons la llei.
El capità seu a popa i en aquell moment veu el gussi amb els tres al·lots i envant d'ells la taca blanca de la seua barqueta encara navegant.
Que si qualcú roba o s'apropia de qualque porció de la presa se li llevarà la seua part. I s'aplicarà entre l'equipatge i els armadors.
-I quan mos diran ses coses bones?
Que el primer que vegi un bastiment que desprès serà declarat presa bona tindrà una gratificació de cinc peces de vuit. Que també es gratificarà a qui amb el seu porte coratjós i bravura es distingirà en el temps del combat: entre ells es repartirà, a discreció del capità, la cinquena part de la meitat de la presa.
Ja van quedant darrera, per la banda de babord l'illa Plana i per la d'estribord, cales Fonts i cala Padera. Ja han quedat darrera els al·lots amb la seua barqueta i en Recasens decideix que quan vegi, si l'arriba a veure, el port al revès, quan tingui cales Fonts a babord i l'illa Plana a estribord, i posi desprès els peus al moll, cercarà un tros de llenya o de suro, el retallarà amb un ginavet, afegirà un parell de pals i un poc de tela i tindrà el seu ex-vot per dur a la verge de Gràcia com agraïment per haver tornat. Perquè són molts els qui surten a la mar i, com no tornen, ni lloc tenen al cementiri.

No hay comentarios:

Publicar un comentario